• 0

Het Slow Food Presidium

Zowel onze Biancopera maïs als onze Vialone Nano rijst (Riso di Grumolo delle Abbadesse) staan vermeld op de Slow Food ‘Ark van de Smaak’. De Ark van de Smaak stelt zich tot doel om de biodiversiteit van voedsel te beschermen en te herstellen. De Ark van de Smaak herbergt kleinschalige kwaliteitsproducten die van belang zijn voor de cultuur, traditie of (agrarische) historie van een gebied. Op de Ark zijn groente, fruit en graan soorten, kazen, dranken en vleeswaren met een bijzondere erfenis welkom. Het is ons dan ook een grote eer om onze producten vertegenwoordigd te zien op de Ark van de Smaak.

In de jaren ’50 vervingen de meer productieve en hybride maïs-variëteiten de open bestuivende rassen, zoals Biancoperla (met een lagere opbrengst). Sommige boeren zijn de witte maïs echter blijven kweken en de zaden blijven delen. Het Presidium wil de kwaliteit van het uit de Biancoperla maïs gewonnen maïsmeel blijven verbeteren en dit blijven promoten bij een groeiend aantal consumenten. Met name het steen malen wordt gestimuleerd, omdat het de karakteristieke eigenschappen van het product verhoogt.

De Vialone Nano heeft een lage opbrengst en de markt vraagt om meer productieve rassen. Om deze reden hebben veel producenten moderne rassen geplant, zoals Carnaroli, of zijn zij zelfs overgeschakeld naar andere gewassen zoals maïs. De lokale variëteit komt voort uit de in 1937 gekruiste Vialone Nero, die niet langer verbouwd wordt, en de Nano. Geklasseerd als semifino, met middelgrote, ronde korrels, ideaal voor salades en vooral risotto, vooral met vis en groenten.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van kortingen, acties en meer.

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest